Ik blijf me verbazen over het feit dat er nog steeds managers zijn die ziekmeldingen, gerelateerd aan stress, overspanning of zelfs burn-out klachten, totaal niet hebben zien aankomen. Ze hebben geen idee wat er op dat moment bij hun teammembers speelt en dergelijke ziekmeldingen komen dan in ene out of the blue. Hoewel je als manager geen coach of psycholoog bent, is het toch aan jou om je bewust te zijn van signalen die mogelijk al eerder zijn afgegeven. Daarom iedere keer toch weer de vraag: manager, zag je dit echt niet aankomen?
Deze blog is geen handleiding hoe jij als manager je team moet aansturen, maar hopelijk is het wel een ‘eye opener’ voor jou. Kan het zijn dat jij in je leidinggevende rol toch te weinig ‘incheckt’ bij je teammembers om te zien hoe echt ze gaat? Gebruik je je voelsprieten wel voldoende? Kijk je goed genoeg naar hoe iemand erbij zit tijdens een meeting of hoe er wordt gereageerd op een ander? Hoe zit iemand achter zijn bureau of hoe kijkt hij uit zijn ogen? Maakt hij wel of geen contact met je, of rent hij meteen door naar zijn werkplek om aan het werk te gaan, zonder enige vorm van social of small talk met jou of andere collega’s? Dit kunnen signalen zijn van medewerkers die niet lekker in hun vel zitten, op hun tandvlees lopen of zelfs al kampen met stress, overspanning of burn-out klachten.
In de praktijk blijkt vaak dat medewerkers het echt lastig vinden om hun grenzen aan te geven en soms hebben ze het echt niet door. Ze zijn vaak zo gedreven, verantwoordelijk, loyaal of doelgericht, waardoor ze all the way gaan om (nieuwe) taken, projecten of andere werkzaamheden tot een goed einde te brengen. Er wordt bijna nooit ‘nee’ gezegd op verzoeken vanuit jou of de organisatie, ze blijven maar doorgaan. Mijn moraal van dit verhaal is dat je hier scherper op mag zijn. Er zijn echt medewerkers die altijd maar doorgaan, nooit klagen en zich nooit ziek melden, ook al voelen ze zich beroerd en lopen ze op hun tandvlees. Aandacht is de key! Want zonder dat je het door hebt, kan iemand uit je eigen team ‘leeg’ lopen en dan ben je verder van huis.
Bij deze een aantal tips voor een goede structurele check-in met je medewerkers:
- Plan structureel, minimaal twee wekelijks, één op één meetings in met al je team members (en plan dit vooruit);
- Of je net gestart bent of al 8 jaar werkt, iedereen heeft hier baat bij;
- Zorg ervoor dat je ook volledige aandacht hebt voor iemand, dus in een meeting niet op je telefoon of achter je laptop zitten;
- Mocht de meeting een keer niet uitkomen, zorg dan dat je de meeting verplaatst en niet cancelt;
- Naast de te bespreken (agenda) werk gerelateerde onderwerpen, moet iemand ook ‘persoonlijke’ punten kunnen inbrengen;
- Creëer een sfeer van veiligheid, zodat je een vertrouwensband kunt opbouwen;
- Jij draagt de eindverantwoordelijkheid voor een team, dus zij moeten ook op andere momenten bij jou terecht kunnen indien nodig;
- En zet ten alle tijden je voelsprieten uit, zodat je ook hoort en ziet wat er niet gezegd wordt.
Managers en organisaties, hou er rekening mee dat het voor sommige teammembers echt lastig is om hun eigen grenzen aan te geven. Ze schieten soms door hun positieve drijfveren heen, wat kan leiden tot negatieve gevolgen op langer termijn. Maar met bovenstaande leg je al een basis om goed in contact te blijven met je medewerkers, maar blijf hier scherp op! Mocht je dit onderwerp als organisatie verder willen uitdiepen, dan kom ik graag met je in contact.
0 Reacties